Tips när du ska bygga altan

post thumb
Bygga Altan
by Mikael Nedstedt/ on 02 Sep 2020

Tips när du ska bygga altan

Att ha en altan eller ett uterum är ett perfekt sätt att förlänga sommaren på, och en isolerad altan kan användas hela vintern. När du ska bygga altan finns det mycket att tänka på, så som hur den ska se ut, om den ska ha väggar och tak eller om du bara vill ha ett enkelt trädäck. Beroende på vad du väljer skiljer sig såväl kostnaden som reglerna åt.

Planering och offert inför altanbygget

Det första du måste ta tag i är planeringen och du måste tänka igenom såväl storlek som placering. En altan ska helst ligga på den sida av huset som har flest soltimmar. Vi på Byggfirma Södertälje kan hjälpa dig redan i planeringsstadiet och vi utför kostnadsfria hembesök för en smidig planering. En god planering ger en mer rättvisande offert och hjälper dig att få din drömaltan.

Bygga altan – göra själv eller med hjälp av hantverkare?

Ett altanbygge kan vara både lätt och svårt beroende på vad du önskar dig. Även om du har kunskap inom bygg och redan har bestämt hur du vill att det ska se ut bör du överväga att anlita en byggfirma istället för att bygga altanen själv. En byggfirma har koll på vilka regler och lagar som gäller för byggnationer och det besparar dig tid att inte genomföra arbetet själv. I många fall kan du också utnyttja ROT-avdrag för arbetskostnaden, vilket ger dig en lägre kostnad för altanbygget.

När behövs bygglov?

Reglerna för bygglov när du ska bygga altan skiljer sig åt beroende på flera faktorer. Det handlar bland annat om dess höjd, avstånd från bostadshuset samt avstånd till närmsta granne. Ett trädäck behöver i princip aldrig bygglov, medan en altan som har en markhöjd på över 1,8 meter behöver bygglov.

Om du ska uppföra ett uterum krävs inte bygglov om det är mindre än 15 kvadratmeter och i samma eller lägre höjd än bostadshuset. Då går det nämligen under reglerna för attefallshus. Det är alltid klokt att kontrollera med kommunen för att vara säker på vad som krävs.

Fördelar med att anlita byggfirma istället för bygga själv:

• En erfaren byggfirma har kunskaper om material som passar för en altan
• De har kunskaper om regelverk och när bygglov behövs
• Du sparar tid genom att anlita någon annan som utför arbetet